Auteur

Kerkvernieuwing

Foto van auteur
Frans Tettero (1937)

Mijn leven lang ben ik bezig met geloof en kerk. Toen ik – in de jaren vijftig – op de openbare HBS zat in Den Haag, wilde ik priester worden. Ik was vooral ge√Įnteresseerd in kerkvernieuwing en vernieuwing van de zielzorg.

Dus ging Ik filosofie en theologie studeren en werd pater Redemptorist. Na het klooster studeerde ik nog andragogie (over veranderingsprocessen bij mens en organisatie). Ik vond dat de kerk te weinig gebruikt maakte van moderne methoden bij vorming, begeleiding en verandering. Omdat ik inmiddels getrouwd was, kreeg ik na mijn afstuderen geen baan meer binnen de kerk. Vervolgens ging ik werken als andragoog en werd later docent bij verschillende opleidingen binnen de gezondheidszorg.

Overgeslagen binnenwereld

In het onderwijs viel het mij op, dat iedereen de ‚Äėbuitenwereld‚Äô bestudeerde, maar niet de eigen ‚Äėbinnenwereld‚Äô. Terwijl zelfkennis toch uitermate belangrijk is voor elke levenssituatie en bijna elk beroep. Om wat te doen aan dat tekort – ook bij mijzelf – volgde ik allerlei trainingen en opleidingen (groepswerk, counseling, Gestalt, psychosynthese). Ik heb lang yoga gedaan, zat jaren in een groep voor alternatieve geneeswijzen, beoefende vipassana en zazen bij verschillende leraren, en heb ontzettend veel geleerd bij de soefi’s.

Persoonlijke scholingsweg

Met name door die contemplatieve tradities kreeg ik weer contact met de spirituele en mystieke stroom binnen het christendom. En ontdekte het belang van de scholingsweg, die aan spiritualiteit vooraf dient te gaan. Deze spirituele dimensie bracht mij weer terug bij de kern van kerkvernieuwing. Na al die jaren ben ik inmiddels tot het inzicht gekomen, dat er geen enkele kerkvernieuwing resultaat zal hebben, wanneer de mensen z√©lf niet veranderen. M.a.w. ‘kiezen voor spiritualiteit’ is een noodzakelijke keus, wil de kerk toekomst hebben.


Ik heb deze site gemaakt voor twee categorie√ęn:

Voor moderne ‚Äėspirituelen‚Äô in de hoop, dat zij v√©rder gaan met hun tocht naar mystieke spiritualiteit.

Voor (ex-) gelovigen in de hoop, dat zij met zichzelf aan het werk gaan om honderdvoudig vrucht te dragen.


Boek

Mijn ontdekkingsreis en het jarenlang begeleiden van groepen rond ‚ÄėPersoonsontwikkeling en spiritualiteit‚Äô, vindt u in mijn boek.

Boek-Kiezen-voor-spiritualiteit

‚ÄėKiezen voor spiritualiteit‚Äô is een oproep aan iedereen. Persoonsontwikkeling en bewustwording dienen vooraf te gaan aan spiritualiteit, godsdienst en wereldverbetering.
Pas wanneer de mens zélf verandert, gebeurt er echt wat!
‚Äď Een reisroute –


‚ā¨ 15,42 Paperback

Boek bestellen


Terug