Spiritualiteit lijkt op een bonte kermis waar van alles gebeurt en wordt aangeboden. Er zijn een heleboel vragen over te stellen of bezwaren bij te maken. Ik heb een paar punten op een rij gezet en probeer daar antwoord en reactie op te geven. Ga naar Kies ik voor spiritualiteit?
Je hebt een stevige persoonlijkheid nodig om met spiritualiteit te beginnen. Dat vraagt om voorbereiding. Eerst de muren bouwen, daarna kan het dak erop. Wanneer je te vroeg met spirituele methoden begint, kan dat ontwrichtend werken voor jouw ontwikkeling. Ga naar Reisroute en spiritualiteit.
Wie ben jij en waar zit je in jouw groeiproces? Sta je nog helemaal aan het begin en wil jij eerst weten waar het om gaat? Ben je al bezig met iets van spiritualiteit? Heb je begeleiding nodig? Ben je een kerkverlater en wil je toch verder met geestelijke ontwikkeling? Ga naar bewustwording en Reisroute.
Er is meer tussen hemel en aarde. De betrouwbaarste manier om dat te ontdekken is mijn eigen ervaring. De weg naar binnen duurt lang, maar zelfkennis maakt de toegang vrij tot mijn diepste bestaansgrond. De waarheid valt alleen in mijzelf gewaar te worden. Ga naar bewustwording en Reisroute.
In de groepen die ik begeleidde, waren de deelnemers vaak enkele jaren bezig om zichzelf te leren kennen en om te gaan met hun persoonlijke puzzels. Persoonsontwikkeling en bewustwording zijn een voorwaarde om dieper te kunnen gaan. Eerst mens worden, daarna pas spiritualiteit. Ga naar bewustwording.
Eeuwenlang waren beide grootheden nauw met elkaar verbonden. De moderne tijd heeft ze gescheiden. Soms kennen ook de kerken hun eigen rijke traditie niet op dit gebied. De keuze voor mystieke spiritualiteit kan leiden tot een nieuwe vorm van geloofsbeleving. Zie de artikelen bij Onderwerpen.