Vanuit een onbekend verlangen ben ik op zoek gegaan in een tocht, vol inspanning, geduld en doorzettingsvermogen. 

Zoektocht en manifestatie

De lange reis die ik heb gemaakt, dwars door mijn innerlijke labyrint heen, is ten slotte geëindigd in de leegte, waar woorden en beelden niet meer toereikend zijn. Daar vindt het transformatieproces plaats dat spiritualiteit heet. Bij aankomst kom ik tot een wonderlijk besef. In de meest intieme ervaring, die ik God noem, ontdek ik tegelijkertijd Hem die ‘mij’ zoekt. De bewegingen treffen elkaar en vallen samen. Mijn drijfveer blijkt de Oneindige zelf, die zich aan/in mij toont.

Zoals God zich manifesteert in de scheppende evolutie, zo openbaart Hij zich ook in mij. Het is God die mij aantrekt en mij bewust doet worden, zodat ik de diepte van het bestaan kan gaan ervaren. Ik ben het huis waar God zijn intrek neemt. Hij wil in mij geboren worden, zodat ik vergoddelijkt kan worden.

Transformatie

Mijn ego-identificatie moet plaats maken voor God, die in mij gestalte wil aannemen. Eenvoudig gezegd: ‘ik eruit, God erin’! Mijn ik gaat niet dood, maar komt in dienst van mijn wezen/ziel. Het leven draait immers om God en niet om mij. Zoals Copernicus en Galileï verklaarden, dat niet de aarde het centrum is waar alles omheen draait, maar de zon. Dit proces van omvorming komt niet tot stand door eigen prestatie of inspanning, maar door het samenvloeien van mijn vertrouwvolle overgave en Zijn liefdevolle zelfmededeling.

Wie werkelijk spiritueel wordt, realiseert de volheid van zijn menszijn. Een ervaring die gedeeld wordt door elke mysticus, ongeacht afkomst of godsdienst.

Spiritualiteit is de kern van elke godsdienst. Zij overstijgt vaak de vaste patronen van (kerk)instituut of traditie en is zuiver oecumenisch.

Terug