Site pictogram Kiezen voor spiritualiteit

Weg van ervaring

Wie modern wil zijn, heeft wel iets met spiritualiteit. Er bestaan veel theorieën, boeken en mooie teksten over. Maar bijna nergens zijn er leerwegen om zelf zover te komen. Een wegwijzer is nog geen weg, en spiritualiteit is vooral een zaak van ervaring.

Weg naar binnen

Spiritualiteit is geen soort ‘hobby’ die je er zomaar bij kunt nemen. Daar gaat een lange scholingsweg aan vooraf. Vroeger was dat algemeen bekend. Mensen zochten de woestijn op, een grot, een hut in het bos of een klooster. Waar je ook bent of heengaat, de weg naar binnen is hetzelfde gebleven: de zoektocht door je innerlijke doolhof. Want de waarheid bestaat niet buiten je, maar ligt diep in jezelf verborgen. Spiritualiteit is niets anders dan de zoektocht naar je diepste identiteit.

Loslaten

Vooreerst zal ik een traject van persoonsontwikkeling en bewustwording moeten afleggen, om stevig, volwassen en zelfbewust te worden. Pas daarna, in de tweede levenshelft, zijn de voorwaarden aanwezig om mijn ego-gerichtheid echt los te laten en te kiezen voor een meer geestelijk leven. Wanneer ik te vroeg aan spiritualiteit begin, kan ik verdwalen. Eerst het huis bouwen, dan pas het dak erop. Weiger ik om mezelf los te laten, dan vind ik nooit de diepte van het bestaan.

Ervaring

Essentieel blijft, dat de route alleen langs de weg van ervaring kan worden afgelegd. Daarom is, in de meeste gevallen, een goede begeleiding noodzakelijk. Ik kan niet ongetraind een berg beklimmen. Zelfs de kerken hebben dit gegeven verwaarloosd, met alle gevolgen van dien.

De vrome van morgen zal een ‘mysticus’ zijn,
iemand die iets ervaren heeft, of hij zal er niet meer zijn.
(Karl Rahner, theoloog van Vaticanum II)

Prachtig Plan

Daarom werk ik in mijn nieuwste boek een Plan uit, om leergroepen te gaan vormen, om mensen te scholen in Persoonsontwikkeling en Spiritualiteit.

Terug

Mobiele versie afsluiten